Nivells golvsystem ger vintermys på Stortorget i Kalmar

Hansa Bygg i Kalmar har ett ramavtal med kommunen om diverse byggarbeten. För ett tag sedan kom det en förfrågan av det ovanligare slaget.

Under ett antal år hade kommunen anlagt en mycket uppskattad tillfällig skridskobana på Stortorget vintertid, men det var både dyrt och besvärligt att frakta dit grus, jämna av och sedan få bort allt gruset när vårsolen började titta fram – om det inte hade letat sig ner i gatubrunnarna vid det laget. Kunde Hansa möjligen föreslå en bättre lösning? Jo, det kunde man visst! Så här berättar Martin Johansson som ledde projektet:

Snabb och portabel nyskapande lösning

– Vi kom att tänka på Nivellgolven som vi har använt i många renoveringsprojekt och började fundera. Deras utegolvlösning för altandäck är ju väldigt enkel att anpassa till ojämna underlag och borde kunna fungera bra. Vi kom fram till att det skulle bli smidigt att bygga sektioner på 2,4 gånger 3,6 meter, som kunde fraktas på lastbilsflak för att sedan snabbt och enkelt läggas ut och justeras i våg på plats.

– Det är väldigt roligt när det kommer fram nya sätt att använda våra produkter, menar Gustaf Ehn på Nivell System som tände på Hansas idé direkt. Visst skulle det fungera!

En lönsam investering direkt

Kalkylerna pekade åt rätt håll och kommunen fann att lösningen med Nivellsystemet skulle bli en investering som betalade sig redan första året. I god tid till Första Advent stod underlaget på torget redo att täckas med konstis av hårdplast. ”Isen” kanske inte inspirerar till avancerad konståkning, men för en stunds efterlängtat vinternöje för Kalmars barnfamiljer duger det alldeles utmärkt.

– Det här systemet kommer att tåla många års flitigt bruk. Vi har byggt sektionerna så att de ska vara stapelbara för att vara lätta att förvara, men de kan mycket väl komma till andra användningar över året. Behövs det till exempel en tillfällig scen eller dansbana i samband med en festival eller liknande passar de perfekt där också, avslutar Martin Johansson.

Vill du testa konstisen på plats har du möjlighet sju dagar i veckan ända fram till slutet av februari. Se bara till att skridskorna är ordentligt skarpslipade!

Här kan du läsa mer om Nivell Utegolv »

Dela denna information via: